4 gode råd til valg af din sofa

Når du skal ud at investere i ny sofa, der gerne skal holde i mange år frem, er der flere ting, du skal overveje. Vi har allesammen forskellige forventninger og krav til vores sofa, og ingen sofa passer til alle hjem.

At købe ny sofa er en stor beslutning for de fleste, så vi giver dig her fire gode råd til, hvad du som minimum bør overveje, inden du køber en ny sofa.

1. Overvej, hvordan du bruger din sofa 

Et af de vigtigste spørgsmål, du kan stille dig selv, når du står overfor at købe ny sofa er, hvordan du bruger sofaen oftest? 

Sidder du op i din sofa, når du hygger med familien, drikker kaffe med dine venner, ser film eller spiller playstation? Så skal du vælge en sofa med god siddekomfort. Det betyder blandt andet, at du bør vælge en sofa med en fast hynde, som giver optimal støtte i lænden og ryggen. Sædedybden på sofaen kan variere meget, så overvej også hvor ret i ryggen, du ønsker at sidde i din sofa. Vælg et mellemhøjt eller højt armlæn til støtte i sofaenderne, samt en nakkepølle for den helt perfekte støtte. Så er der ingen undskyldning for at hygge dig med familien i sofaen i timevis. 

Vælg gerne både en 3 personers og 2 personers sofa, som du kan stille overfor hinanden med et sofabord i mellem, så du på den måde får en rigtig god sofakrog, hvor du og dine gæster sidder behageligt overfor hinanden, når I snakker.


Tilsæt gerne en flot puf, som både er god, hvis du vil have lidt støtte til benene og samtidig kan bruges som en ekstra siddeplads til børn. 

Elsker du derimod fornemmelsen af at ”synke ned” i sofaen efter en lang dag på arbejde eller for at nyde en god film, skal du vælge en sofa med meget sædedybde. Overvej også her, om hynderne skal være bløde eller faste, og vælg et par forholdsvis flade eller endda skrå armlæn, så du kan støtte dine arme på armlænet. Øg komforten ved at supplere med puder for rigtig at sidde blødt og synke ned i sofaen. 

Vælg gerne en sofa med chaiselong så du kan få benene op, når du sidder henslængt i sofaen. En sofa med chaiselong er også et populært valg hos børn og unge, som elsker at kunne hygge sammen med hele familien i den bløde sofa. Prøvesid gerne en masse af vores sofaer for at finde den helt rigtige sofa til dig.

Sofaer med chaiselong

2. Overvej, om du er til stof eller læder 

For mange er det enten eller med læder. Nogle elsker deres lædersofa og kunne ikke drømme om at købe en stofsofa. Andre bryder sig ikke om fornemmelsen af læder og vil derfor kun eje en stofsofa. Der er fordele og ulemper ved begge typer af betræk. Derudover er det vigtigt at holde sig for øje, at der findes mange forskellige typer af stof, ligesom der findes forskellige typer af læder. Kvaliteten varierer en del inden for de to typer af betræk, og derfor skal du også overveje hvilket stof eller læder, din nye sofa skal være betrukket med. Det er især slidstyrken, lysægtheden og vedligeholdelsen, du skal overveje. 

Ikke to familier slider ens på møblerne. Har du små børn, hunde, katte, mange gæster eller indtager du tit dine måltider i sofaen, så vil betræk, maling og lakoverflader slides hurtigere, end hvis du er enlig og ikke er hjemme ret ofte. Når vi sidder eller ligger i vores møbler, kommer kroppen i tæt kontakt med betrækket. Dit tøj kan også slide på møbelbetrækket - specielt groftvævet cowboystof, der kan give farveafsmitning eller ridser fra metalnitter og lignende. Derfor er det en god idé at tænke over sofaens materiale, når du vælger ny sofa.


Derudover påvirkes alle møbler af sollys, og selv det mest farveægte stof kan falme. Specielt i vinterhalvåret, hvor solen står lavt og kommer direkte ind i stuerne. Vær derfor opmærksom på, om din sofa kommer til at stå i direkte lys, når du vælger sofa. Det kan være en fordel, at vælge et betræk med stor slidstyrke og lysægthed, så er sandsynligheden for at din sofa forbliver pæn i lang tid større. 

Vælger du en sofa i læder, kan den give et luksuriøst udtryk til din dagligstue, og gennem årene vil sofaen få en smuk patina. Læder i anilin og semianilin er holdbart og modstandsdygtig overfor slidtage. Materialet kræver som regel ikke megen vedligeholdelse, og hvis sofaen har overfladebeskyttelse er den derfor let at holde. Læder kan tåle en fugtig klud eller vaskes og derved holdes smukke i mange år. 

Drømmer du derimod om en varmere sofa, skal du vælge en sofa i stof. Betrækket kan være fremstillet af plast, naturfibre eller syntetiske fibre og fås med anti-smuds behandling, som gør materialet mere slidstærkt. Husk at imprægnere sofaen fra start og løbende at rense og imprægnere sofaen, for på den måde at forlænge sofaens levetid.

Populære sofaer

3. Overvej, hvilken sofa, som passer til din dagligstues størrelse og form 

Når du drømmer om din nye sofa, så husk at tænke over, hvor sofaen skal placeres i stuen. Det er vigtigt at have øje for rummets størrelse, lysindfald og indretning, så sofaen kommer til at passe helt rigtigt ind.

Er din stue lille, er det en god idé at vælge en sofa, der visuelt virker let. Det kan du gøre ved at vælge en sofa, som ikke bliver for stor, så den optager unødigt plads. Tilsæt eventuelt en lænestol ved siden af sofaen, hvis du mangler en ekstra plads. Vælg gerne sofaen på høje ben, så der kommer luft under, for det giver en fornemmelse af lethed, som om at sofaen svæver. Tænk også over farven på din sofa, hvis den skal stå i et lille rum. En sofa i en lys farve vil typisk syne mindre end en mørk sofa, som suger lyset til sig og derved ser ud til at fylde meget i rummet, og får selve rummet til at virke mindre.

Skal sofaen opfylde flere forskellige behov, er der mange som er glade for at vælge en sovesofa. Her får du udover en god sofa en ekstra sengeplads eller to, hvilket kan være rigtig praktisk, hvis du bor småt eller bare ikke har indrettet dig med et decideret gæsteværelse.


I en stor stue har du større frihed til at vælge farve og form på din nye sofa. Tænk gerne over, hvilke møbler du ellers har i huset, så sofaen får en flot sammenhæng med resten af husets stil. Skal der være plads til hele familien, kan du med fordel vælge en hjørnesofa til stuens ene hjørne og derved skabe en rigtig hyggelig krog. Du kan også opbygge din egen sofa med en af vores modulsofaer. Se et udvalg af de mest populære opsætninger online eller besøg et af vores bolighuse, hvor du kan få hjælp til at opbygge en sofa, der er skabt til netop din stue. 

Du har sandsynligvis allerede målt efter, hvor lang og dyb din drømmesofa må være. Men tænk også igennem, at sofaen skal ind i din stue. Så hvis du bor i en ejendom med en smal trappeopgang eller lignende, er det en god idé at tage dette med i overvejelserne. Det ville være så ærgerligt at opdage, at sofaen ikke kan komme ind i hjemmet, når først sofaen er leveret.

2 + 3 personers sofaer

4. Overvej, hvilken hyndevariant du foretrækker

Når du vælger sofa er pudepolstringen vigtig at tænke over, da al polstring ændrer sig ved brug. Det er derfor en god idé at vælge den polstring, som passer bedst til dit behov. 

Er din sofa ofte udsat for hårdt brug f.eks. tunge personer eller konstant brug dagen igennem, er det en god idé at vælge en god polstring med stor genrejsningsevne. Her er koldskumshynder et ideelt valg. Koldskumshynderne er formstabile og giver dig derfor en ekstra god støtte. På den måde ”sætter” polstringen sig mere jævnt over hele siddefladen, og sofaen kommer mindre ud af facon ved brug.


Du kan også vælge en sofa, hvor sædepuderne udover koldskum er polstret med et kraftigt lag duntæppe. Det giver puderne et blødt og indbydende udtryk. Sædepuderne med duntæppe skal dog rystes en gang i mellem for at bevare faconen, ligesom det er en god idé ikke altid at sidde det samme sted i sofaen. 

Sofaernes rygpuder kan du vælge med enten dungranulat eller skumgranulat afhængig af, om du foretrækker en god støtte i ryggen eller hellere vil synke blødt ned i sofaen. Vælger du en sofa med ryghynder i dungranulat, får du et mere komfortabelt og blødt udtryk, men igen skal hynderne ofte rystes for at bevare faconen. En sofa polstret med skumgranulat giver en rigtig god siddekomfort. Skumgranulaten vil med tiden få en vis sætning, hvilket er en del af sofaens design.

Andet inspiration til dagligstuen