Guide - vælg den rigtige madras

17. aug 2017

Søvn er en af vigtigste parametre for en sund livsstil og en god hverdag. Tilpas med søvn højner desuden både dit energiniveau og dit humør. Det er helt afgørende for din søvn, at du har en seng der passer til dig.

Men det godt kan være en jungle at finde den rette seng - skal madrassen være fast eller blød, med elevation eller topmadras, lav eller høj? Vores sengeeksperter har lavet en liste over ting, du skal overveje, inden du køber ny seng.

Sengens størrelse

Gør op med dig selv, hvad dit behov er, og hvor meget plads du har til sengen. Har du f.eks. skråvægge, er en lav seng en god ide. Har du kun behov for en enkeltseng, eller skal du have masser af plads med en kingsize?

Højde og drøjde

Din vægt og højde har stor betydning for dit valg af seng. Jo tungere du er, jo fastere skal madrassen være. Er du høj, skal sengen ligeledes være høj, så du ikke skal anstrenge dig for at komme op af den.

Er du i et parforhold, er det vigtigt at tage hensyn til jeres forskellige kropsbygninger. Kvinder med kurver kan f.eks. have gavn af en zoneinddelt madras, der har varierende fasthed i de enkelte zoner, mens manden som måske vejer mere bør vælge en fastere madras for at opnå den optimale liggekomfort.

Det er med andre ord ikke utænkeligt, at I skal vælge to meget forkskellige madrasser. Indimellem anbefler vi endda, at I vælger madrasser fra to forskellige mærker.

Råd til din

madras

Min. 90 cm bred & 10 cm længere end dig

Blød eller fast madras?

Som nævnt ovenfor, afhænger madrassens hårdhed af din vægt. Når du ligger på siden, skal din rygsøjle være lige fra halshvirvler til haleben. Du kan evt. lade en ledsager eller ekspedient tjekke efter, eller føl selv med en finger på rygsøjlen, når du ligger på madrassen.

Elevationsseng eller ej?

Hvis du læser i sengen, inden du falder i søvn, har meget vand i benene, elsker at spise morgenmad i sengen søndag morgen eller hoster om natten, kan det være en rigtig god ide at vælge en elevationsseng. Dyrker du meget motion, er det også skønt at kunne hæve fodenden til de trætte ben.

Elevations-

seng giver

fleksibilitet

Andre hensyn

Overvej, om der er andet, du skal være opmærksom på i forbindelse med dit køb. Vågner du f.eks. af og til med smerter i muskler og led, så kan du vælge en madras, der er designet til at fordele kroppens tryk og forbygge smerter. Døjer du med allergi, så er det oplagt at vælge en seng med et betræk, der kan vaskes ved 60 grader eller anskaffe en allergivenlig topmadras.

Måske vågner du ofte og har det enten for varmt eller for koldt? Så skal du tage højde for dét, når du vælger madras og tilbehør. Alt efter om du er en frossenpind, eller du fortrækker at sove køligt, skal du vælge en madras, dyne og hovedpude, som hjælper dig med at regulere varmen, så den passer til din sovetemperatur.

Vi står klar til at hjælpe dig

Er du stadig i tvivl om, hvilken seng der passer til dig, er du altid velkommen i IDEmøbler, hvor vores topprofessionelle personale står klar med gode råd og vejledning.

Husk, at pris og kvalitet hænger sammen, når det kommer til senge. Forskellen på en billig og en dyr seng ligger i materialerne. De lidt dyrere senge holder typisk længere og lader kroppen ånde, da de er bygget i bedre og mere naturlige materialer. Du kan også læse vores Sov godt – miniguideog få gode råd til, hvordan du sikrer dig en god nattesøvn.

Få gode råd til

den gode søvn

Book en

søvnekspert